Trends 2018: Body Weight Workout

Naast de HIIT workout, yoga en de wearables zijn er nog meer upcoming trends in 2018. Één hiervan is de Body Weight Workout, een training op basis van je eigen lichaamsgewicht. In dit blog zal ik een aantal goede voorbeelden vertellen van oefeningen en hulpmiddelen die je daarbij kunt gebruiken. Maar eerst leg ik uit waarom een body weight workout goed voor je is en waarom steeds meer mensen dit doen.
Zoals gezegd train je met een body weight workout met je eigen lichaamsgewicht, wat in bijna ieder geval zwaarder is dan een stang, dumbell of kettlebel. Je kunt je buikspieren bijvoorbeeld trainen op een trainingsmat, of je kunt gebruik maken van een pull-up bar en de oefeningen uitvoeren terwijl je eraan hangt. Duidelijk is dat het doen van oefeningen, terwijl je jezelf optrekt aan een optrekstang veel zwaarder is, omdat je met je eigen lichaam traint. Ook train je op een mat alleen je buikspieren. Doe je dit aan een optrekstang dan train je je buikspieren, biceps én je rugspieren, veel efficiënter dus!
Een ander voordeel is dat je bijna iedere oefeningen thuis uit kunt voeren en dus niet naar de sportschool hoeft. Dit bespaart je een hoop tijd en de oefeningen zijn dus ook nog eens effectiever. Hieronder heb ik 5 oefeningen voor je samengesteld die je kunt doen tijdens een ‘Body weight workout’:
Opdrukken
De oefening die iedereen wel kent en waar je geen hulpmiddel voor nodig hebt. Je plaatst je handen op de grond, ver uit elkaar of dicht bij elkaar en begint je zelf omhoog te drukken en zakt langzaam weer naar de grond. Spiergroepen die je traint zijn de borst en de triceps.
– Optrekken
Één van de beste oefeningen die je kunt doen voor je rug. Dit komt omdat je jezelf met je eigen lichaamsgewicht optrekt en je hele rug hiermee traint. Je traint een deel van je schouders, de achterkant en je hele bovenrug. Hulpmiddel hier voor is een optrekstang/pull up bar. Deze optrekstang is zoals hierboven benoemd ook te gebruiken om je buikspieren te trainen.
– Planken
Ellebogen op de grond, tenen op de grond, de rest van je lichaam mag de grond niet raken en je ligt in één lijn. Dat is dé perfecte plank en een zeer efficiënte manier om je buikspieren te trainen. Stel voor jezelf een timer in en kijk hoelang jij jezelf als plank staande houdt. De plank is ook voor de zijbuikspieren uit te voeren en werkt op de zelfde manier, maar dan met het gewicht op één van je ellebogen. Een hulpmiddel voor het planken is een fitnessmat, het kan namelijk een pijnlijk gevoel geven aan je ellebogen wanneer je het op een harde ondergrond uitvoert.
– Rollout/ Uitrol (met trimwiel)
Houd je schouders recht boven de handvaten van het trimwiel en zorg voor een goede balans voordat je begint. Zorg voor een goede spanning in je buikspieren voor en tijdens de oefening. Probeer zo ver mogelijk te gaan, maar pas op dat je je onderrug niet belast. Beweeg je schouders en heupen tegelijk, op deze manier creëer je een plank en is deze oefening het effectiefst voor je buikspieren. Zonder een trimwiel/Ab wheel roller is de oefening niet uit te voeren. Een hulpmiddel kan een fitnessmat zijn, sommige mensen krijgen namelijk zere knieën van deze oefening, wanneer je het uitvoert op een harde ondergrond.
Dips
Je hangt jezelf als het ware tussen 2 gelijke stangen/balken of andere voorwerpen. Je laat jezelf iedere keer zo ver mogelijk zakken en komt explosief weer omhoog. Probeer dit zo vaak mogelijk te doen. ‘Dips’ is één van de beste oefeningen voor je triceps, omdat er zoveel spanning op komt te staan. Het voordeel is dat je ook nog je borst traint met deze oefening. Een hulpmiddel tijdens het doen van deze oefening is een wandrek, waar de stangen aan zitten om het gemakkelijker te maken.

Succes met je eerste Body Weight Workout!

Eén gedachte over “Trends 2018: Body Weight Workout”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *