Thuis sporten vs. sportschool

Sporten/fitness kun je zowel thuis doen als in de sportschool. Voor sommige mensen is het lastig om een keuze te maken over wat nou beter bij hen past en of het voordeliger is. Voor jezelf is het belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen en vervolgens een keuze te maken. Ik heb hieronder een overzicht gemaakt van de voor- en nadelen van thuis sporten en sporten in de sportschool:

– Thuisfitness is gemakkelijk
Motivatie en discipline zijn vaak de grootste valkuilen om te gaan sporten. Je hebt al de hele dag gewerkt en net het eten op en moet jezelf vervolgens nog motiveren om richting de sportschool te gaan. Het voordeel van thuisfitness is dat je je omkleedt en meteen aan de slag kunt gaan, zonder dat je hiervoor (ver) hoeft te reizen.

– Voorbereiding voor fitness
Voordat je op de hometrainer zit of een dumbell in je hand hebt, zijn er voorbereidingen nodig. Eerst heb je tijd nodig om al je spullen bij elkaar te verzamelen. Een sporttas, schoenen, sportkleren, oordopjes, handdoek etc. Ook dit is een factor waardoor veel mensen uiteindelijk toch afhaken en niét gaan sporten. Wanneer je thuis zou trainen, heb je alles bij de hand en is er dus veel minder voorbereiding nodig.

– De reis er naartoe
Wat ook een hoge drempel en dus een nadeel is van het lid zijn bij een sportschool, is de reis er naartoe. Koud in de winter, té warm in de zomer, regen, sneeuw en dan moet je ook nog lopend, met de auto of de fiets er zien te komen. Als je hier al geen zin in hebt, wordt het wel heel lastig om daarna nog daadwerkelijk te gaan sporten. Wanneer je thuis fitness bespaar je tijd, moeite en je hebt er waarschijnlijk meer zin in!

– Efficiëntie
Kijkend naar de bovenstaande punten dan kun je je voorstellen dat een bezoek aan de sportschool aardig wat tijd, energie en moeite kost. ‘Een uur fitnessen’ kan al snel twee tot 2,5 uur tijd in beslag nemen. Dit is ook de reden dat er veel sportschoolabonnementen nauwelijks gebruikt worden.  Wanneer je thuis een uur gaat fitnessen blijft het ook daadwerkelijk bij een uur. Dat is de reden dat thuisfitness een stuk (tijds)efficiënter is t.o.v. een sportschool.

– Materiaal
Een groot gemis wat je kunt ervaren tijdens het thuisfitnessen is dat van apparatuur, attributen en andere accessoires. De meeste sportscholen zijn namelijk voorzien van tientallen fitnessapparaten en talloze fitnessatributen- en accessoires.  Echter is er weinig voor nodig om thuis een efficiënte workout te kunnen doen. Met een fitnessmat en wat dumbells kun je al talloze oefeningen uitvoeren. Wil je je meer op de vetverbranding richten kun je beter kijken naar een loopband, crosstrainer of hometrainer.

– Sociale kant fitness
Wat fitness voor veel mensen leuk maakt is het sociale aspect. Bijpraten, een groepsles samen bijwonen en elkaar motiveren. Ook dit kan een drijfveer zijn om naar de sportschool te gaan. Vind jij de sportschool niet ideaal, maar hecht je wel veel waarde aan het sociale aspect? Probeer dan eens samen met een  vriend(in), familie, huisgenoot het thuissporten uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *